Makale İçeriği
Boşanma davaları sonucunda ortaya çıkan durumlardan biri de yoksulluk nafakası şeklindedir. Boşanma davası ile ilgili önemli konulardan biri olan yoksulluk nafakası, boşanma sebebiyle ekonomik olarak zorluğa düşecek olan tarafın diğer taraftan istediği nafaka türüdür. Süresiz olarak bağlanan nafaka türünde önemli olan bazı detaylar vardır. Yoksulluk nafakası talep eden tarafın diğer eşe göre daha az kusurlu olması gerekmektedir.
Yoksulluk nafakası talep etmek için farklı yöntemler vardır. Hem boşanma davası açılırken hem de davanın kararının verilmesinin ardından yoksulluk nafakası talep edilebilir. Boşanma davası ile birlikte evliliğin sona erdirilmesiyle yoksulluğa düşecek olan kişiler tarafından mahkemelere müracaat edilebilir. Bu hususta zamanaşımı süresine önem verilmesi gerekir. Boşanma davası sonuçlandıktan 1 yıl içinde mahkemelere ilgili talebin gerçekleştirilmesi gerekmektedir.
Yoksulluk Nafakası Nedir?
Hukuk alanında yapılan düzenlemelere göre vatandaşların mağdur olmaması için verilen çeşitli haklar vardır. Bu haklardan biri de boşanma davalarında yoksulluğa düşecek olan tarafa verilen yoksulluk nafakası olarak öne çıkmaktadır. Daha ağır kusurlu olan eşler tarafından boşanma sonrası verilecek olan yoksulluk nafakası hakkında çeşitli detaylar vardır.
Evliliğin bitmesi sebebiyle yoksul duruma düşecek tarafın talep edeceği nafakayla ilgili önemli noktalardan biri de kadın erkek eşitliğidir. Yalnızca kadın tarafından değil erkek tarafından da yoksulluk nafakası talebi yapılabilir. Yoksul duruma kişiler için diğer taraftan mali gücüne bağlı olarak süresiz yoksulluk nafakası istenebilir.
Yoksulluk Nafakası Ne Kadar?
Boşanma davası hakimi tarafından dava hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Bu araştırmalar neticesinde yoksulluk nafakası talep eden taraflara diğer tarafın belirli miktarlarda ödeme yapmasına karar verilebilir. Bu hususta ödeme yapacak olan tarafın maddi durumu önemlidir. Aynı zamanda yoksulluk nafakası talep eden kişinin maddi durumu ve boşanmadaki kusurlu tarafın kim olduğu gibi konular da incelenir. Miktarın belirlenmesi hakimin kararına bağlı olarak değişmektedir.
Yoksulluk Nafakası Şartları
Boşanma davalarında önemli olan yoksulluk nafakası şartları kanun çerçevesinde belirlenmiştir. Evliliğin sona erdirilmesi neticesinde temel gereksinimlerini karşılamayacak durumda olan kişiler yoksulluk nafakası talep edebilir. Mahkemelere başvuruda bulunmak için gereken bazı şartlar şu şekildedir;
- Bu konuda başvuru yapan kişinin boşanma daha az kusurlu olması,
- Evliliğin sonlanmasıyla birlikte yoksulluğa düşmek,
- Nafaka ödeyecek olan tarafın maddi durumunun yeterli olması,
Görüldüğü üzere yoksulluk nafakası için belirlenmiş olan bazı şartlar vardır. Bu alandaki anlaşmazlıklar için Yargıtay kararları emsal teşkil etmektedir.
Yoksulluk Nafakası Süresi
Mahkemelere nafaka sebebiyle dava açacak olan kişiler tarafından yoksulluk nafakası süresi hakkında araştırma yapılıyor. Yoksulluk nafakası talep etmek isteyenler için çeşitli alternatifler vardır. Hem boşanma davasının açılması sırasında hem de boşanma davasının sonucunda yoksulluk nafakası talep başvurusu yapmak mümkündür. Müracaat sonrası mahkemeler tarafından yoksulluk nafakasının süresiz olarak uygulanmasına karar verilebilir.
Yoksulluk Nafakası Zamanaşımı
Boşanma davalarında yoksulluk nafakası zamanaşımı konusu oldukça önemlidir. Yoksulluğa düşecek olan kişilerin talep edebileceği yoksulluk nafakası için belirli bir süre verilmiştir. Buna göre; başvuru yapacak olan tarafların boşanma davası hakimi tarafından verilen kararın kesinleşmesinin ardından 1 yıl süresi vardır. 1 yıl içinde başvuru yapılmaması durumunda talep hakkı sona erecektir.
Yoksulluk Nafakası Kusur
Mahkeme tarafından yoksulluk nafakası kusur derecesi daha az olan kişilere verilmektedir. Boşanma davaları sonucunda verilecek yoksulluk nafakası kararlarında boşanmaya sebep olan durumlar oldukça önemlidir. Evliliğin sona erdirilmesi konusunda kusuru fazla olan kişinin böyle bir hakkı yoktur. Yoksulluk nafakasının verilmesi için talep eden tarafın daha az kusurlu ve maddi durumunun yetersiz olması gerekmektedir.
Kimler Yoksulluk Nafakası Alabilir?
Resmi evliliğin mahkeme yoluyla bitirilmesinden sonra kişiler tarafından yoksulluk nafakası talebi için mahkemeye başvuru yapabilir. Ağır veya tam kusuru bulunan tarafın yoksulluk nafakası talep etme hakkı bulunmamaktadır. Yoksulluk nafakasına hükmedilebilmesi için başvuru yapan tarafın boşanma yüzünden yoksulluğa düşecek olması gerekir. Daha ağır kusurlu olan taraflar, yoksulluğa düşen tarafa belirli bir miktarda aylık ödeme yapmak durumunda kalabilir.
Yoksulluk Nafakası Hangi Durumlarda Talep Edilemez?
Yoksulluk nafakasının talep edilemeyeceği durumlar söz konusu olduğunda öne çıkan detaylar vardır. Mahkemelerin yoksulluk nafakasına hükmedebilmesi için bu konuda bir talep oluşması gerekir. Yoksulluk nafakası talep eden kişilerin başvurusu sonucunda bazı incelemeler yapılır. Daha ağır kusurlu olan taraf yoksulluk nafakası talep edemez. Aynı zamanda boşanmayla ilgili kararın kesinleşmesinden 1 yıl süre sonra da böyle bir talepte bulunulması söz konusu değildir. Yoksulluğa düşecek tarafından geçimini sağlamak için diğer taraftan mali durumu çerçevesinde yardım alınabilir.
Yoksulluk Nafakası Nasıl Artırılır?
Yoksulluk nafakasının artırımı için mahkemelere daha açmak mümkündür. Hakimin yoksulluk nafakası artırımı yönünde karar verebilmesi için bazı durumların oluşması gerekir. Enflasyon artış oranına göre yoksulluk nafakasının yükselmesi de mümkündür. Mahkemelerin yoksulluk nafakasına hükmedebilmesi için oluşan şartlar nafaka artırma davalarında da önemlidir.
Yoksulluk Nafakası Kaldırılması Yargıtay Kararları
Boşanma alanındaki farklı konularda olduğu gibi yoksulluk nafakası kaldırılması Yargıtay kararları konusu da önemlidir. Yoksulluk nafakası davalarında çeşitli durumlara bağlı olarak nafakanın kaldırılmasına karar verilebilir. Yoksulluk nafakasının kaldırılması için Yargıtay tarafından verilen emsal kararlar vardır. Yoksulluk durumunun ortadan kalkmasıyla birlikte yoksulluk nafakasının kaldırılması kararı alınabilir. Geçici işlerde çalışan kişiler için Yargıtay kararlarına göre nafakanın kaldırılma kararının verilmesine gerek olmadığı belirtilmiştir.
Anlaşmalı Boşanmada Yoksulluk Nafakası
Boşanma davaları sonucunda eşlere düşecek yükümlülükler söz konusu olduğunda anlaşmalı boşanmada yoksulluk nafakası konusu öne çıkmaktadır. Anlaşmalı boşanmalarda yoksulluk nafakası ile ilgili bir sözleşme maddesine yer verilebilir. Eğer bu tür bir nafakanın istenmediğine dair sözleşme maddesi bulunuyorsa yoksulluk nafakasının talep edilmesi mümkün değildir. Bu nedenle anlaşmalı boşanma davalarında yoksulluk nafakasının verilmesi anlaşma maddelerine göre belirlenmektedir.
82 yaşındayım 1970 senesinde eşimden boşandım 1996 senesinde başkasıyla evlendim eski eşimden zihnen sakat bir oglumuz var eski karım ben evlenince nafaka davası actı 30 senedir nafaka ödedim şu anda hiç mal varlıgım ve sosyal güvencem yok bu nafakayı ödeyecek durumum yok nereye başvurmam ne yapmam lazım teşekkür ederim