General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır ?

14.12.2020
8.050
Kıdem Tazminatı Nedir? Nasıl Hesaplanır ?
5/5 - (6 votes)

Kıdem tazminatı nedir ? Kıdem tazminatı nasıl hesaplanır ? Kıdem tazminatı şartları nelerdir? ile ilgili tüm hukuki konuları bu yazımızda ele aldık.

Kıdem Tazminatı Nedir?

kıdem tazminatı nedirKıdem tazminatı, çalışanın 4857 sayılı iş kanunu gereği en az 1 yıl süreyle çalıştığı iş yerinden belirli şartlar kapsamında işten ayrılması veya işveren tarafından işine son verilmesi durumunda ödenmesi gereken tazminattır. Kıdem tazminatı çalışan işçinin çalıştığı yıllar boyunca emeğinin karşılığını almasını sağlayan bir sistemdir.

Kıdem Tazminatı Nasıl Alınır?

Çalışanın iş sözleşmesinin feshedilme sebebine göre kıdem tazminatı alıp alamayacağına karar verilir. Kıdem tazminatı alabilmek için gereken şartları yerine getirmiş olmak ve işten ayrılma sebebi olarak ahlak ve iyi niyet kurallarını ihlal etmemiş olmak gerekir. Kıdem tazminatı alabilmek için işçi 1 yıllık çalışma süresini doldurmuş olmak zorundadır. 1 yılını doldurmamış işçiler her ne sebepten işten ayrılıyor olursa olsun kıdem tazminatı alamaz.

Çalıştığınız kurumda haksız bir şekilde işten çıkarılıp kıdem tazminatınızı alamamanız durumunda bir avukat ile işçi mahkemesine başvurarak alacaklarınızı tahsil etme yoluna gidebilirsiniz. Bu noktada hakkınız olan tazminatı belgeleyecek nitelikte sigorta giriş ve çıkışınız baz alınır, maaş bordronuza bakılarak tüm deliller ışığında süreç tamamlanır. İşçi mahkemeleri genellikle işçi lehine kararlar almaktadır. Tecrübeli bir avukat ile süreci yönetmeniz çok önemlidir.

Kıdem Tazminatı Şartları Nelerdir?

Kıdem tazminatı şartları1475 sayılı iş kanunun 14 üncü maddesine göre çalışanlara belirli şartlarla kıdem tazminatı ödenmektedir. Kıdem tazminatına hak kazanabilmesi için ilk şart aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl süreyle çalışmış olmaktır. Diğer kıdem tazminatı şartları ise şu şekildedir ;

  • İşverenin haklı bir sebebi olmadan çalışanların işten çıkarılması
  • İşçinin haklı bir sebeple işi bırakması
  • Erkek çalışanların askerlik için işi bırakması
  • Emekli olmak amacıyla işçinin işi bırakması
  • Emeklilikle ilgili diğer şartları tamamlayıp, emeklilik yaşını evinde beklemek amacıyla işçinin işi bırakması
  • Kadın işçinin evlendikten sonraki bir yıl içinde işi bırakması
  • İşçinin ölmesi

durumlarında çalışanların kıdem tazminatı almaya hakları doğacaktır.

Kıdem Tazminatı ve Emeklilik

İş kanununa göre emekli olduktan sonra çalışmaya devam eden bir işçiyle diğer işçiler arasında bir fark bulunmuyor. İşveren tarafından haksız yere işten çıkarılan veya haklı bir sebeple istifa eden emekli işçiler de kıdem tazminatı alabilir.

Emeklilik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatı alabilirler. Kıdem tazminatı almadan aynı iş yerinde çalışmaya devam edilmesi halindeyse fiilen emekliye ayrılma durumunda; emekli aylığı başlamadan önceki ve emekli aylığı başladıktan sonraki dönemlerin kıdem tazminatını topluca talep edebilirler.

Kıdem Tazminatı Tavanı

Kıdem tazminatı tavanı en son 2020 yılında Aralık ayında 7,117 tl olarak belirlenmiştir. Kıdem tazminatı tavanı hesaplanırken; en yüksek devlet memurunun bir yıllık hizmetinin azami emeklilik ikramiyesini geçmeyecek şekilde hesaplanır. Ancak işverenlerin kıdem tazminatı tavanının üzerinde bir tazminat ödemesinde hukuken bir engel yoktur.

Kıdem Tazminatı Hesaplama

Kıdem tazminatı hesaplamasında işçinin çalıştığı gün sayısı ve 1 aylık brüt ücreti baz alınır. Gün hesaplaması için; işçinin iş akdinin fesih edildiği tarihten işe giriş tarihi çıkarılarak bir (1) gün ilave edilir. Kıdem tazminatı tutarını hesaplarken çalışılan her tam yıl için 30 günlük brüt ücret ödemesi yapılır.

Kıdem Tazminatı ve İhbar Tazminatı Arasındaki Fark

İhbar tazminatı, işçinin iş sözleşmesinde yer alan ihbar süresinden önce veya hiç haber verilmeksizin işten çıkarılması durumunda hak ettiği tazminattır. Tam tersi durumda da işveren aynı tazminat hakkına sahiptir.

İhbar tazminatı için 1 günlük bir çalışma bile yeterli iken kıdem tazminatı için işçinin en az 1 yıl süreyle çalışmış olması gerekmektedir.

Kıdem Tazminatı Soru – Cevap

İstifa halinde kıdem tazminatı ödenir mi?

İstifa halinde kıdem tazminatı talep edilemez. Ancak iş mevzuatında gösterilen haklı bir sebepten dolayı istifa ediliyorsa kıdem tazminatı hakkı saklıdır. Örneğin askere gitmek veya kadınlar için evlenmiş olmak.

Kıdem tazminatı alabilmek için kaç ay çalışmış olmak gerekir?

Kıdem tazminatı alabilmek için en az 1 yıl süreyle çalışmış olmak gerekir.

Emekli oldum kıdem tazminatı alabilir miyim?

Emekli olma durumu kıdem tazminatı almaya hak görülen sebeplerdendir.

1 yıllık kıdem tazminatı ne kadar ?

1 yıllık kıdem tazminatı işçinin 30 günlük brüt maaşı kadardır.

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Erhan Erk dedi ki:

    Merhaba bn 20:04:2017de işe girdim 24:04:2020de ücretsiz izne cikarildim ve simdilik ve tam 14 aydir ücretsiz iznim biti ve is yerjnden aradilar cıkış işlemlerim için tazminatini hesapladilar 8500 tl tutuyor dediler ve bn kavul etmedim 2020de azgari ücret aliyodum yol yemek hiç birsey yok sadece mağışim asgari ücret ve tazminati hesaplarken ihbar parasi yok sadece kıdem tazminatiniz 8500 tutuyor dediler ve kabul etmedim bu konuda yardimci olabilirmisiniz??

  2. Şebnem dedi ki:

    01.11.2018 işe girdim 14.01.2022 işten cıkarıldım talep edebilecegim tazminat tutarı kaç tl yapıyor?

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!