General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Eda Davası Nedir?

21.12.2020
45.288
Eda Davası Nedir?
4.6/5 - (14 votes)

Eda davası nedir? Eda davası örnekleri nelerdir? Eda davası dilekçesi örneği ve eda davasına yönelik tüm sorularınızı bu başlık altında toparladık.

Eda Davası Nedir?eda davası nedir

Eda davası medeni usul hukuku içerisinde bulunan bir dava türüdür. Edim davaları olarak da isimlendirilen eda davası, Hukuk Muhakemeleri  Kanunun 105 maddesine göre şöyle açıklanmaktadır; ‘Eda davası yoluyla mahkemeden, davalının, bir şeyi vermeye veya yapmaya yahut yapmamaya mahkûm edilmesi talep edilir.’ Yani eda davası, herhangi bir davacının bölgedeki yetkili mahkemeye davalının bir şeyi yapmasına veya vermesine mahkum edilmesi için açtığı dava türüdür.

Kişiler eda davalarını şu sebeplerden dolayı açabilir;

  • Davalının bir şeyi vermesi,
  • Davalının bir şeyi yapması,
  • Davalının bir şeyi yapmaması,

Mahkemelere dava açılırken hazırlanan dava dilekçesinde belirtilen 3 amaçtan birinin yazılı olması gerekir. Kişisel ve ayni haklara konu olabilen davalar, günümüzde hukuk alanında en çok karşı karşıya kalınan dava çeşidi olarak öne çıkmaktadır.

Eda Davası Örnekleri

Eda davasının konusunu örneklendirelim ;

  • Ev sahibinin kiracısının evden çıkmasını talep etmesi
  • Borç verilen nakdi paranın iadesini talep edilmesi
  • Yeni yapılan bir binanın önceden mevcut bir binanın manzarasını kapatmamasını talep etme

gibi talepler Eda davasının içeriğini oluşturur. Eda davasında davalıdan benzer durumlar talep edilir.

Eda Davası Dilekçe Örneği

Eda davası dilekçesi için öncelikle bizim tavsiyemiz alanında uzman bir avukat eşliğinde yazılmasıdır. Dava dilekçeleri davanın gidişatı açısından oldukça önem arz etmektedir. Dilekçe davanın içeriğine göre değişebilmekle beraber özetle şunları içermelidir;

  • Davacı ad soyad
  • Davacu ad soyad
  • Davanın konusu
  • Dava nedenleri
  • Dava kanıtları
  • Bildirim tarihi
  • İstem sonucu

Eda Davası İçin Yetkili Mahkemeler Nelerdir?

Genellikle kişiler arasındaki alacak ve verecek anlaşmazlıklarına dayanan eda davası için yetkili mahkemeler nelerdir? Eda davası nedir ve hangi mahkemelere açılır gibi birçok soru merak edilmektedir. Farklı sebeplerden dolayı açılan davalar için asliye hukuk mahkemeleri görev yapmaktadır.

Çeşitli il ve ilçelerdeki yetkili mahkemelere dava başvurusunda bulunabilir. Alacaklılar ve borçlular arasındaki davalar için görev yapan asliye hukuk mahkemelerine çeşitli belgelerle birlikte dava açmak mümkündür. Eda davası dilekçelerinde bulunması gereken farklı detaylar vardır.

Davaların hukuk kurallarına uygun olarak açılması için bu alanda profesyonel olan avukatlardan yardım alınabilir. Davalıların bir şeyi vermeye, yapmaya veya yapmamaya zorlandığı sonuçların çıktığı mahkemelerde tespit durumlarına da ihtiyaç duyulmaktadır.

Dilekçe örneğinden yardım alınarak hazırlanan belgeler ile birlikte yetkili mahkemelere müracaat edilebilir. Bu tür davalarda önemli olan farklı noktalar bulunmaktadır. Hem davacıların hem de davalıların süreç boyunca yapması gereken çeşitli işlemler vardır.

Farklı sebeplerden dolayı dava açmak isteyen kişiler, davaların nasıl açıldığı konusunda araştırma yapmaktadır. Eda davası açmak isteyen davacılarının yetkili asliye hukuk mahkemelerine müracaat etmesi gerekir.

Edinim davaları ismiyle de bilinen davalar farklı konularda açılabilir. Herhangi bir konuda açılacak davalar için mahkemelere çeşitli belgeler ve dava dilekçesi ile birlikte müracaat edilmesi gerekir. Farklı uyuşmazlıkların çözümü için tercih edilen davalarda avukatlardan yardım alınabilir.

Tespit ve Eda Davası Nasıl Açılır?

Yanıtı en çok merak edilen soruların başında eda davası nedir? Tespit ve eda davası nasıl açılır? Soruları de yer alır! Hukuk dava türleri arasında yer alan tespit ve eda davalarının birbirleriyle ilişkileri bulunmaktadır. Eda davası açmak isteyen kişiler, aynı zamanda tespit davası açıp açamayacakları hakkında araştırma yapılmaktadır. Eda davası yerine tespit davasının açılması durumunda mahkemeler tarafından davanın reddedilme ihtimalinin olduğu bilinmektedir.

Mahkemelerin eda davası yerine tespit davası açılmasına karar vermesi durumunda bu dava ile sürece devam edilebilir. Tespit ve eda davaları arasındaki ilişkiden önce iki dava türünün ne olduğunun bilinmesi gerekir. Eda davası nedir? Davacıların davalıların bir şey yapması veya vermesi için mahkemelere açtığı dava türüdür. Tespit davası ise istenilen şeyin mahkemeler tarafından tespit edilmesi için açılan davadır.

Alacak sebebiyle açılan eda davalarında ilk olarak talep edilen durumun yetkili merciler tarafından tespit edilmesi gerekmektedir. Tespit hükmüne bağlı olarak eda davasının sonucu belirlenmektedir. Eda davası başvurularında davanın reddedilmesi halinde herhangi bir alacak durumunun olmadığı sonucu ortaya çıkar ve tespit işlemi yapılır.

Asliye hukuk mahkemelerine yapılacak davaların genel konusu alacak ve verecek olduğu için müracaat sırasında farklı belgelere ihtiyaç duyulabilir. Bu nedenle hem davacıların hem de davalıların ilgili evrakları mahkemelere sunması gerekmektedir.

eda davası nedir

Eda Davası Konuları Nelerdir?

Asliye hukuk mahkemeleri tarafından yürütülen eda davası nedir? Ve eda davası konuları nelerdir? Davacının talebi doğrultusunda mahkemeler tarafından davalının bir şeyi vermesi veya yapması için mahkum edilmesini içeren dava türüne eda davası ismi verilmektedir.

Eda davasının farklı konuları bulunmaktadır. Kişisel haklar söz konusu olduğunda en çok başvuru yapılan dava türleri arasında yer almaktadır. Davacılar, farklı talepler sebebiyle mahkemelere başvuru yapabilir. Mahkemelere başvuru sırasında konunun net olarak belirlenmesi gerekmektedir.

Günümüzde kişiler arasındaki alacak ve verecek davaları ile sürekli karşı karşıya kalınmaktadır. Alacak konulu davalarda ortaya çıkan eda davası iki taraf arasındaki anlaşmazlıkların çözülmesi için görülmektedir. Eda davası nedir hakkında araştırma yapan birçok kişi bulunmaktadır.

Eda davası sırasında birlikte yürütülen tespit davası ile hak ve hukuki ilişkilerin durumu hakkında araştırma yapılmaktadır. Aynı zamanda mahkemelere sunulan belgelerin gerçekliği de bu dava türü ile tespit edilmektedir.

Eda Davası ve Tespit Davası Arasındaki Farklar Nelerdir?

Tespit davasında davalı bir şey yapmaya zorlanmaz. Tespit hükmü sadece davacının dava ettiği konunun var olup olmadığının belirlendiği bir süreçtir, herhangi bir yaptırım söz konusu değildir. Davacı tespit davası yoluyla mahkemeden bir hüküm beklemez. Tespit davasının kabul edilebilir olması için öncelikle davacının hukuki yararının (menfaatinin) göz önüne alınması gerekmektedir. Örneğin ”davacının hayati riskinin ancak tespit davasıyla önlenebileceği” belirlenmiş olmalıdır.

Eda davasında ise durum daha farklıdır. Eda davası için öncelikle söz konusu hususun ”var olduğunun” karar verilmesi gerekmektedir. Sonradan dosyaya koyulan delilerle beraber davalının bir şeyi yapması veya yapmaması istenir. Davaların yığılması na sebebiyet verebileceği için eda davası ve tespit davası bir arada açılamaz.

Eda Davası Soru -Cevap

Eda davası nedir?

Herhangi bir davacının bölgedeki yetkili mahkemeye davalının bir şeyi yapmasına veya vermesine mahkum edilmesi için açtığı dava türüdür.

Eda davası ve tespit davası arasındaki farklar nelerdir?

Tespit davasında davalıya bir yaptırım bulunmazken eda davasında yaptırım söz konusudur.

Tespit davası ve eda davasını aynı anda açabilir miyim?

Eda davası içinde zaten tespit davasını bulundurmaktadır. Bu nedenle dava yığılmasını önlemek amacıyla eda davası ve tespit davası aynı zamanda açılmamalıdır.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!