General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Dolandırıcılık Suçu

06.04.2021
7.873
Dolandırıcılık Suçu
5/5 - (1 vote)

Türk Hukuku’nda bir kişinin hileli davranışlarda bulunarak başka bir kişiyi veya kişileri aldatması ile birlikte dolandırıcılık suçu ortaya çıkmaktadır. Fail, dolandırıcılık suçu neticesinde farklı menfaatler elde etmektedir. Ortaya çıkan durumun hileli olmaması ve kişinin haksız menfaat elde etmemesi durumunda dolandırıcılık suçunun konu olması mümkün değildir. Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatan kişiler çeşitli cezai yaptırımlarla karşı karşıya kalmaktadır.

Dolandırıcılık suçunun farklı türleri ve çeşitli şartları bulunmaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçu olarak adlandırılan dolandırıcılık türünün cezai yaptırımları farklı olacaktır. Dolandırıcılık suçunun niteliğine bağlı olarak kişilere verilen cezalar değişim göstermektedir. 5 yıla kadar hapis cezası uygulanma durumu vardır.

Nitelikli Dolandırıcılık Suçu

Dolandırıcılık suçunun çeşitli durumlarda işlenmesiyle birlikte nitelikli dolandırıcılık suçu ortaya çıkmaktadır. Ağır Ceza Mahkemeleri tarafından yürütülen dolandırıcılık suçu davalarında suçun niteliği önemlidir. Nitelikli dolandırıcılık suçunun bazı türleri şu şekildedir;

  • Din ile ilgili inanışların istismara uğratılması ve dolandırıcılık suçu işlenmesi,
  • Kişilerin zor durumundan yararlanılarak menfaat elde edilmesi,
  • Dolandırıcılık suçunun işlenmesiyle birlikte kamu kurumlarını zarara uğratmak,
  • Bilişim sistemleri aracılığıyla finansal dolandırıcılık suçu işlemek,

Belirtilen suçlar gibi farklı dolandırıcılık suçu niteliği taşıyan durumlarda nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında değerlendirilmektedir. Nitelikleri farklık gösteren dolandırıcılık suçunun faili olan kişilere 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmektedir.

Dolandırıcılık Suçu Şartları

Ortaya çıkması için bazı maddi ve manevi şartlar bulunduğu için dolandırıcılık suçu şartları hakkındaki detaylar önemlidir. Çeşitli suçların dolandırıcılık suçu olarak nitelik kazanması için bazı şartlar vardır. İlk olarak; dolandırıcılık suçunun ortaya çıkması için iddia edilen suçu işleyen failin hileli davranışlarda bulunması gerekliliğidir. Hileli davranışlarla bir kimseyi aldatmak, dolandırıcılık suçunun önemli şartları arasında yer almaktadır.

Suçu işleyen kişinin aldatma amacıyla gerçekleştirdiği hileli davranışların algılanabilir olması gerekliliği de vardır. Suçun işlenme amacının kişi veya kişilere zarar verilmesi gerekliliği de vardır. Dolandırıcılık suçunun şartlarından biri de suçun faile veya bir başkasına yarar sağlamak amacıyla gerçekleştirilmiş olmasıdır. Nitelikli dolandırıcılık suçunda başka şartlar söz konusu olabilir.

Dolandırıcılık Suçu Kaç Yıl?

Dolandırıcılık suçunun yetkili mahkemeler tarafından ne kadar süre ile cezalandırılacağı durumu çeşitli etkenlere göre farklılık göstermektedir. Dolandırıcılık suçu niteliği cezai yaptırımlar için önemlidir. Bu hususta dolandırıcılık suçunun nitelikli dolandırıcılık olup olmadığı önemlidir. Hileli davranışlara bir kimseyi aldatmakla ortaya çıkan dolandırıcılık suçunun cezası bir yıldan 5 yıla kadar hapis cezası olarak belirlenmiştir. Bu durum nitelikli dolandırıcılık suçu için farklıdır.

Nitelikli dolandırıcılık suçu işlenmesi durumunda ise 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası verilmektedir. Örneğin; herhangi bir alanda faaliyet gösteren finans kuruluşlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen suçlar nitelikli dolandırıcılık suçu olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda kamu kurum ve kuruluşlarının zarara uğratılması da bu kapsamda değerlendirilmekte ve cezalar buna göre verilmektedir.

Dolandırıcılıktan Savcılığa Suç Duyurusu

Hukuk alanında önemli konulardan biri de dolandırıcılıktan savcılığı suç duyurusu bulunma için gereken şartlardır. Dolandırıcılık suçu ile ilgili suç duyurusu yapılırken dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Suçu işleyen kişinin suçu nasıl ve ne zaman işlediğine dair kanıtların savcılığa sunulması gerekmektedir.

Kredi kurumlarının araç olarak kullanılması durumunda bankalardaki hesap dökümleri kullanılabilir. Banka ve kredi kurumlarının yetkili birimlerinden destek alınabilir. Bu gibi delillerle birlikte nitelikli dolandırıcılık suçuyla ilgili başvuru yapılabilir.

Dolandırıcılık Suçu Cezası

Hukuk alanında mahkemelerde yürütülen davalar sonucunda dolandırıcılık suçu cezası hakkında çeşitli araştırmalar yapılmaktadır. Dolandırıcılık suçu sonrası verilen cezaların belirlenmesi için suçun nasıl işlendiği önemlidir. Dolandırıcılık suçunun işlenmesi ile birlikte görülen davalardan bir yıldan beş yıla kadar hapis cezası verilebilmektedir.

Dolandırıcılık suçunun çeşitli niteliklerle işlenmesi durumunda hapis cezasının miktarı aratacaktır. Kamu kurum ve kuruluşlarının zarar görmesi, kredi kurumlarının araç olarak kullanılması ve çeşitli bilişim unsurlarının araç olarak kullanılması suretiyle işlenen dolandırıcılık suçları nitelikli olarak kabul edilmektedir. Bu tür durumlarda 3 yıldan 10 yıla kadar hapis cezası uygulanabilir.

Dolandırıcılık Suçunun Unsurları

Detayları fazla olan ve mahkemelerde sıkça görülen davalar arasında yer alan dolandırıcılık suçunun unsurları konusu önemlidir. Dolandırıcılık suçu farklı unsurlarla ortaya çıkmaktadır. Dolandırıcılık suçunun ilk unsuru olarak suçun hileyle işlenmesi bulunmaktadır. Suçun unsurları söz konusu olduğunda önemli noktalardan biri de suçun niteliğinin ne olduğudur.

Nitelikli dolandırıcılık suçunun birbirinden farklı unsurları bulunmaktadır. Dini değerlerin istismarından kişilerin zor durumunun menfaat amacıyla kullanılmasına kadar nitelikli dolandırıcılık suçu unsurları bulunmaktadır. Kredi kurumlarının araç olarak kullanılması ve bilişim alanındaki bazı olanakların araç olarak kullanılması suretiyle dolandırıcılık suçu nitelik kazanabilir.

Dolandırıcılık Suçu TCK

Hukuk alanında dolandırıcılık suçu TCK maddeleri hakkında araştırma yapılmaktadır. Dolandırıcılık suçu ile ilgili kanun maddeleri 157 ve 158. maddelerde düzenlenmiştir. 158. maddede düzenlenen nitelikli dolandırıcılık suçuna göre kamu kurum ve kuruluşlarının zarar görmesi veya kredi kurumlarının araç olarak kullanılması gibi durumlarda farklı cezai yaptırımlar uygulanmaktadır.

İnternet Dolandırıcılığı Suçu

Nitelikli dolandırıcılık suçu söz konusu olduğunda öne çıkan durumlardan biri de internet dolandırıcılığı suçu şeklindedir. Kişilerin interneti araç olarak kullanması suretiyle haksız kazanç sağlamasıyla birlikte dolandırıcılık suçu ortaya çıkmaktadır. Bilişimin araç olarak kullanılması suretiyle nitelikli dolandırıcılık kapsamında yargılama yapılmaktadır.

Dolandırıcılık Suçu Yetkili Mahkeme

Yargılama alanında dolandırıcılık suçu yetkili mahkeme konusu merak edilmektedir. Bu hususta ortaya çıkan dolandırıcılık suçu niteliği önemlidir. Basit suçlarda asliye ceza mahkemesi görev yaparken kamu kurum ve kuruluşlarının zarara uğratılması gibi nitelikli dolandırıcılık suçlarında ise ağır ceza mahkemeleri görev yapmaktadır.

Dolandırıcılık Suçu Yargıtay Kararları

Hukuk alanındaki farklı davalarda olduğu gibi dolandırıcılık suçu Yargıtay kararları konusu da davaların sonuçlanması için önemlidir. Dolandırıcılık suçu için verilen Yargıtay kararları suçun niteliğine göre değişmektedir. Kredi kurumlarının araç olarak kullanılması suretiyle veya kamu kurum ve kuruluşlarının zarar görmesiyle birlikte ortaya çıkan suçlarda nitelikli dolandırıcılık suçu kapsamında kararlar verilmektedir.

Dolandırıcılık Suçu Şikayet, Zamanaşımı ve Uzlaştırma

Son dönemlerde dolandırıcılık suçu şikayet, zamanaşımı ve uzlaştırma gibi konulardaki detaylar merak edilmektedir. Kamu kurum ve kuruluşlarının zarar görmesi gibi nitelikli dolandırıcılık suçu işlenmesi halinde savcılık tarafından kamu davası açılabilir. Dolandırıcılık suçunun soruşturulması için şikayete gerek bulunmamaktadır. Nitelikli dolandırıcılık suçunda zamanaşımı süresi yoktur. Basit suçların şikayet edilmesi için ise 8 yıllık bir süre verilmiştir. Davanın yürütülmesinden önce taraflar arasında uzlaşma yoluna gidilmesi gerekir. Uzlaşmanın sağlanamadığı durumlarda ise mahkeme devam eder.

Denetimli Serbestlik

Dolandırıcılık

Ziyaretçi Yorumları - 2 Yorum
  1. Ümit cesur dedi ki:

    Araç kiralamak için internet vstsap uzernden araç bedeli ve depozito yatırdım daha daha sonra engellendim yani dolandirildim başka numaradan aradım ve bana evet dolandirdim paranızı yicem dendi gidin istediğiniz yere şikayet edin en fazla polis e veya savcılığa gidersin dendi beni böyle günde 50 kişi ariyo dendi ehliyet ve kimlik bilgilerimi attım ne yapmam lazim

  2. Necla öksüz dedi ki:

    Eşim tanıdıklarından biri eşimi kandırıp kartina 40 bin lira para geliyor eşim çekip adama veriyor sonra eşimi ifadeye falan çağırıyorlar 4 gün sonra mahkemesi var sonuç ne olur

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!