Makale İçeriği
Dava Nasıl Açılır?
Kişiler ya da kurumlar arasında nedenini ne olursa olsun, yaşanan haksızlığın giderilmesini sağlamak amacıyla mahkemelere başvurulmaktadır. Haklının ya da haklı olduğuna inanan kişinin kendini savunabilmesi için dava açarak, hukuk sürecini başlatması gerekir. Hakkını yasal yollardan aramak isteyen ancak nasıl arayacağını bilemeyen kişiler dava nasıl açılır? sorusuyla bir çok yanıta hızlıca ulaşabilir.
Bir kişi hakkının gasp edildiğini ya da hakkını alamadığını düşünüyorsa, yapması gereken hakkını hukuki yollarla aramaktır. Davanı açılabilmesi için ilk olarak yapılması gereken dava dilekçesinin oluşturulmasıdır. Dava dilekçesinde kişi neden dava açmak istediği bilgilere de yer vermelidir. Dava dilekçesi sonrasında mahkemenin kayıt oluşturabilmesi için yatırılması gereken harç işlemleri var ise onlar da tamamlanmalıdır. Tüm işlemler tamamlandıktan sonra açılmak istenen dava, mahkeme tarafından kayıt altına alınarak, dava açma işlemi de gerçekleştirilmiş olur.
Dava Dilekçesinin Hazırlanması
Dava açılabilmesi için atılan ilk adım dava dilekçesi olup; dava dilekçesi hazırlanırken aşağıdaki detaylara dikkat edilmelidir.
- Davanın açılacağı mahkemenin ismi
- Davacı ve Davalının iletişim bilgileri (adlar-soyadlar ve adresler)
- Dava eden kişinin T.C. Kimlik Numarası Bilgisi
- Davalının dava edilme nedeni ( dava konusu, var ise dava konusunun değeri)
- Dava eden kişinin haklı olduğunu düşündüğü konularla ilgili tarihsel olacak şekilde detaylı bilgi
- Dava edenin haklı olduğunu kanıtlayan delillerin sunulması
- Davalının haklı olduğunu düşündüren hukuki sebeplerin açıklanması
- Dava edenin talebi hakkında detaylı bilgi
Açıklayıcı bir dilekçenin yazılması için yukarıdaki tüm detaylara ihtiyaç duyulsa da dilekçede gereksiz anlatımlardan kaçınılmasına özen gösterilmelidir. Dilekçede anlatılan tüm konular sade ve yalın bir şekilde uygun bir üslupla ifade edilmelidir. Yazım kurallarına dikkat edilirken, anlatılan her şeyin açıklayıcı ve anlaşılır olduğundan da emin olunmalıdır.
Dava Açma Ücretleri Hakkında Bilgi
Dava eden kişinin dava açma ücreti, her yıl Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından güncellenerek resmi gazete yayınlanır. Ek olarak dava açma ücretiyle birlikte, gider avansı Adalet Bakanlığınca belirlenir. Davanın kazanılmasına destek olacağı düşünülen avukatlık ücreti de her yıl yayınlanan avukatlık asgari ücret tarifesine göre berlirlenir. Davanın açılması sırasındaki ve dava boyunca yapılan tüm giderler davayı kaybeden taraftan talep edilebilmektedir.
Ekonomik olarak avukat tutamıyorsanız ise yapılması gereken yaşadığınız yerdeki, baroya başvurmak olmalıdır. Barodo ise yapmanız gerek adli yardım talebinde bulunarak, avukat desteği talep etmektir.
Dava Açma Süreçlerinde Avukat Tutmak Zorunluluğu Var Mıdır?
Davalarda avukat tutma şartı bulunmamaktadır. Bir davada haklı olsanız bile kazanmanız da kaybetmenizde mümkündür. Haklı olduğunuz bir konuda mağdur olmamız için yapılması gereken açmış olduğunuz dava konusunda uzman olan bir avukattan destek almaktır. Aksi takdirde prosedürlerin fazlalığı, takip edilmesi gereken süreçler, zamanında gönderilmesi gereken evraklar, karşılaşacağınız sorunların çözümü de dahil olmak üzere her aşamada avukata ihtiyaç duyulacaktır. Bu nedenle haklarınızı korumak için en doğru tercih, başarılı bir avukatla beraber ilerlemektir.
Dava Açmak için Hangi Mahkemeye Başvurmalıyım?
Dava açma işlemlerinde her detaya önem verilmelidir. Aksi takdirde gereksiz zaman ve para kayıplarına yol açacaktır. Aynı zamanda kişi manevi açıdan da kendini yorgun hissedebilir. Tüm bunların yaşanmaması için davanın açılması gereken yetkili mahkemesi öğrenilmelidir. İlk iş davanızın konusuna göre hangi mahkemenin baktığı tespit edilmelidir. Örneğin boşanma davaları aile kurumunu ilgilendirdiği için aile mahkemeleri tarafından bakılmaktadır. Sonraki adım ise hangi ve neredeki mahkemenin yetkili olduğunu öğrenmektir. Aksi takdirde davanızda haklı olsanız bile yetkisi ve görevi olmayan mahkemelerde süreç yetkisizlik sebebiyle sonlanacaktır.