Makale İçeriği
Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır? Çekişmeli boşanma ne kadar sürer? Çekişmeli boşanma dava dilekçesi ve tüm aşamalar 2021 yılı güncel yazımızdan okuyabilirsiniz.
Çekişmeli Boşanma Nedir?
Çekişmeli boşanma, eşlerin arasında müşterek çocukların, maddi mal varlığının, nafakanın ve tazminat gibi benzer durumların anlaşmaya varılamadığı durumlarda açılan boşanma davasıdır. Eşler evliliğin sonlanmasında hemfikir olabilirler ancak diğer hususlarda ortak bir karara varamamaları durumunda dava yine çekişmeli boşanma davasına dönüşmektedir.
Örneğin eşlerden birinin müşterek çocuğun velayetinin kendinde olmasını istemesi diğer eşin ise buna ikna olmaması durumu çekişmeli boşanma davası örneğidir.
Çekişmeli Boşanma Davası Nasıl Açılır?
Çekişmeli boşanma davası nasıl açılır sorusunu yanıtlayacak olursak, davada taraflardan biri önceden hazırlamış olduğu boşanma dilekçesiyle beraber Aile mahkemesine başvurarak boşanma davası açabilir.
Çekişmeli Boşanma Dilekçesi Nasıl Yazılmalıdır?
Çekişmeli boşanma dilekçesi boşanma davası açmanız için atılan ilk adımdır. Çekişmeli boşanma dilekçesi hazırlanırken davacı tarafın evliliğin bütünlüğünü sonlandırmak isteme sebebinin ve diğer eşten beklenilen taleplerin net bir şekilde yazılması gerekmektedir. Çekişmeli boşanma dilekçesinin davanın seyrinde önemli bir yeri olması sebebiyle eşler yasal haklarının farkında olmalı ve tüm menfaatlerini gözetmeleri açısından uzman bir boşanma avukatıyla dilekçe hazırlamalıdırlar.
Dava açmanız için gerekli sebepleriniz mümkünse delillerle desteklenmeli ve eşiniz boşanmayı reddediyor ise dilekçede bu delillere yer verilmelidir.
Çekişmeli boşanma dilekçe örneği şu şekildedir ;
- Davacı: …………….
- TC Kimlik No: …………..
- Adresi: ………………
- Davalı: …………
- TC Kimlik No:
- Adresi:
- Dava Konusu:
- Açıklamalar:
- Deliller:
- Sonuç:
- Davacı:
- Ad-Soyad:
- İmza:
Çekişmeli Boşanma Sebepleri Nelerdir?
Çekişmeli boşanma sebepleri özel boşanma sebepleri ve genel boşanma sebepleri olarak ikiye ayrılmaktadır.
Özel Boşanma Sebepleri ;
- Zina (aldatma)
- Hayata Kast, Pek Kötü veya Onur Kırıcı Davranış Nedenleri ile Boşanma Davası
- Suç İşleme ve Haysiyetsiz Hayat Sürme Sebepleri ile Boşanma Davası
- Terk Sebebiyle Boşanma Davası
- Akıl Hastalığı Sebebiyle Boşanma Davası
Genel Boşanma Sebepleri ;
- Evlilik birliğinin temelinden sarsılması
- Anlaşmalı boşanma
- Ortak hayatın yeniden kurulamaması
Çekişmeli Boşanmada Mal Paylaşımı
Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı yapılabilmesi için öncelikle boşanma davasının neticelenmiş olması gerekmektedir. Boşanmanın kesinleşmesinin ardından mal paylaşımı davası açılmalıdır.
Çekişmeli boşanmada mal paylaşımı yapılırken edinilmiş mal veya kişisel mal ayrımı gözetilmektedir. 1 Ocak 2002 tarihinde yapılan bir düzenlemeyle eşlerin mallarının evlilikten öncesinde var olup olmadığı belirlenir. Evlilikten önce edinilen mallar kişisel mal olarak kaydedilir. Evlilik içerisinde edinilen mallar ise edinilmiş mal olarak adlandırılır ve edinilmiş mallarda eşler yarı yarıya hak sahibidir.
1 ocak 2002 yılından önce yapılan evliliklerde edinilen mallar kişisel mal olarak kabul edilmektedir.
Çekişmeli Boşanma Velayet
Çekişmeli boşanma velayet konusuna gelecek olursak, öncelikle dava devam ederken eşlerin evleri ayırmasıyla beraber eşlerden birine geçici (tedbiren) velayet verilir. Çocuğun menfaatine aykırı bir durum oluşmadığı ve itirazda bulunulmadığı sürece velayet kesinleşene kadar tedbiren velayet esastır.
Kesin velayet için ise mahkeme çocuğun yaşını, eşlerin ekonomik durumunu, eşlerin psikolojik ve fiziksel sağlıklarını, varsa kötü alışkanlıklarını ve çocuğa sunacakları yaşam alanlarını inceleyerek çocuğun menfaati gözetiminde bir karara varacaktır. Eşlerin velayet konusunda kendi aralarında aldıkları bir kararı mahkeme onaylamak zorunda değildir ancak karar dosyasında gerekçeleriyle beraber sunmak durumundadır.
Velayet hususunda kesin maddeler olmamakla beraber anne sütüne veya anne şefkatine ihtiyaç duyulan bebeklik çağında velayetin anneye verilme olasılığı daha yüksektir. Müşterek çocuk okul çağındaysa pedagogların incelemesi, eşlerin maddi durumları, çocuğa sundukları eğitim öğretim olanakları ve çocuğun menfaatince önemli olan tüm hususlar mahkeme tarafından incelenip karar ona göre verilmektedir. Ayrıca velayetin sonuçlanmasının ardından olağan şartların değişmesi durumunda tekrar bir velayet değişikliği davası açılabilmektedir.
Velayette değişiklik talep edilebilen durumlar ise şu şekildedir ;
- Anne ya da babanın ölmesi
- Anne ya da babanın yeniden evlenmesi
- Anne ya da babanın başka bir yere taşınması
- Çocuğun, velayet hakkı sahibi anne ya da babası ile birlikte kalmasının, çocuğun menfaatini zedeleyecek duruma gelmesi
Çekişmeli Boşanma Ne Kadar Sürer?
Çekişmeli boşanma dava süresi anlaşmalı boşanma davasından çok daha uzun sürebilmektedir. Davacının boşanma nedenine, delillerin kanıtlanmasına, tarafların boşanma hususunda hemfikir olup olmamasına ve velayet mal varlığı gibi hususlarda da eşlerin uzlaşıp uzlaşmamasına göre dava süresi boşanmaya karar verilmesinden itibaren 1,5 yıldan 2 yıla kadar sürebilmektedir.
Çekişmeli Boşanmada Nafaka
Çekişmeli boşanmada nafaka; boşanmanın ardından eşler arasında yoksulluğa düşebilecek eşe, diğer eşin süresiz olarak ödediği aylıktır. Nafaka ödeyecek tarafın boşanmada kusurlu olup olmaması önem arz etmemektedir. Ancak nafaka talep eden tarafın daha az kusurlu olması esastır.
Çekişmeli boşanma davası sürecinde alınabilecek üç nafaka türü bulunmaktadır. Bunlar ;
- Tedbir nafakası : Boşanma sürecinde herhangi bir eşin mağduriyetini önlemek için ödenen geçici nafakadır.
- Yoksulluk nafakası : Boşanmanın kesinleşmesiyle beraber mağdur duruma düşen ve daha az kusurlu olan eşe ödenen nafakadır.
- İştirak nafakası : Müşterek çocuğun velayetinin verildiği tarafa çocuğun eğitim vb masraflarının karşılanması için ödenen nafakadır.
Çekişmeli Boşanmada Avukat Ücretleri
Çekişmeli boşanma için Avukatlık Asgari Ücret Tarifesinde öngörülen ücret 3,400 tl dir. Ancak çekişmeli boşanma davaları velayet, mal dağılımı vs gibi birçok davanın iç içe girmesinden oluşmaktadır. Bu nedenle hem dava süreleri uzamakta hem de avukatınızın alanında uzman olması önem kazanmaktadır.
Çekişmeli boşanma davalarında eşlerin yasal hakların tümünün takipçisi olmaları ve boşanma sonunda istedikleri hakları elde etmeleri için alanında uzman bir avukatla çalışmaları en doğru karar olacaktır. Her boşanma davası birbirinden farklıdır ve farklı mesailer gerektirmektedir. Avukatınız da kendi mesaisi ve tecrübesine dayanarak farklı miktarlar talep edecektir.
Çekişmeli Boşanma Sıkça Sorulanlar
Çekişmeli boşanma davasında duruşmaya gitmek zorunlu mu ?
Çekişmeli boşanma davasında davacıysanız ve eğer avukatınız yoksa duruşmalara gitmek zorundasınız. Eğer avukatınız varsa gitmek zorunda değilsiniz, avukatınız sizin için davayı baştan sona takip edecektir. Çekişmeli boşanma davasında davalı konumundaysanız duruşmaya katılmak zorunda değilsiniz.
Çekişmeli boşanmada ilk duruşmada neler olur?
Çekişmeli boşanmada ilk duruşma ön inceleme duruşmasıdır. Mahkemeye sunulan dilekçeler ve deliller incelenir.
Çekişmeli boşanma davasında hakim ne sorar?
Çekişmeli boşanma davasında hakim eşlere boşanmayı isteyip istemediklerini ve maddi manevi anlaşmaya varıp varamadıklarını sorar.
Çekişmeli boşanmada karar temyiz edilebilir mi?
Evet. Boşanma kararına itiraz süresi 2 haftadır.
Çekişmeli boşanmada avukat tutmak zorunlu mu?
Çekişmeli boşanmada avukat tutmak zorunlu değildir.
Çekişmeli boşanma davası nerede açılır?
Çekişmeli boşanma davası Aile mahkemesinde açılır.
Çekişmeli boşanma davalarında küçük çocuğun velayeti genelde kime verilir?
Küçük çocuğun velayeti bir kural olmamakla beraber anneye verilme eğilimindedir.