General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Resmi Belgede Sahtecilik

18.01.2021
9.082
Resmi Belgede Sahtecilik
4.4/5 - (21 votes)

Resmi Belgede Sahtecilik

Hukuk alanında kamu suçları arasında yer alan resmi belgede sahtecilik suçu Ceza Kanunu madde 204 ile düzenlenmiştir. Yasalara aykırı fiilleri gerçekleştiren ve resmi belgede sahtecilik işleyen kişilere cezai yaptırımlar uygulanmaktadır. İlgili suçunun üç farklı türü bulunmaktadır.

Belirtilen suçun türleri şu şekildedir;

  • Sahte evrak üretimi ve resmi belgeleri gerçeğe uygun olmayan şekillerde düzenlemek,
  • Gerçek resmi belgelerin aldatma amacıyla kullanılması,
  • Resmi belgelerin sahte nitelikle kullanılması,

Belirtilen fiillerin işlenmesi durumunda resmi belgede sahtecilik suçu ortaya çıkmaktadır. Ceza kanununda düzenlenen sahte resmi belgenin kişilere veya devlete karşı işlenmesi arasında fark yoktur. Kişilerin aleyhine karşı işlenen suçlarda da mağdur sıfatında devlet vardır. Kamudaki güveni zedeleyen sahte belge suçu faili için hukuki yaptırımlar uygulanmaktadır. Suç sebebiyle zarar gören kişiler de hukuki süreçte aktif olarak rol alabilmektedir.

Resmi Belgede Sahtecilik Cezası

Resmi belgede sahtecilik cezası suçun niteliğine ve ne için kullanıldığına göre farklılık göstermektedir.

  • Resmi bir sahte belge düzenlemek, başkalarını kandıracak şekilde değiştirmek veya sahte resmi belgeyi kullanmak ; 2-5 yıl arası hapis cezası
  • Görevi gereği yetkili olduğu bir belgeyi sahte olarak düzenleyen, gerçek bir belgeyi başkalarını kandıracak düzeyde değiştiren, gerçeğe aykırı belge düzenleyen veyahut sahte resmi belgeyi kullanan kamu görevlisi;  3-5 yıla kadar hapis cezasıdır.
  • Sahtecilik suçunun işlendiği resmi belge eğer maddi suç kapsamında ise sahteliği sabit oluncaya kadar geçerli olan resmi belgelerden ise belirlenen suçun cezası yarı oranında arttırılır.

Resmi Belgede Sahtecilik Zaman Aşımı

Hukuk alanındaki resmi belgede sahtecilik davranışının takibi şikayet ile yapılmak zorunda değildir. Belirlenen suçla ilgili sınırlanmış bir şikayet zaman sınırı bulunmamaktadır. Resmi evraklardaki sahtecilik suçunun 8 yıllık zamanaşımı süresi belirlenmiştir. Yetkili merciin, süre sona ermeden istediği zaman kovuşturma ve soruşturma yapma hakkı vardır. Müdahil sıfatıyla birlikte 8 yıl içerisinde davalara katılım sağlanabilir.

Belirtilen suçla ilgili davalarda yetkili olan mahkemeler vardır. Suçun işlendiği bölgedeki Asliye Ceza Hakimliği yetkiye sahiptir. İlgili mahkemelere belirtilen suç için dava açılabilir. Türk Ceza Kanunu 204.madde ve TCK 66 hükümlerine göre 8 yıl içerisinde yetkili mahkemelere müracaat edilebilir.

Resmi Belgede Sahtecilik Etkin Pişmanlık

Hukukun farklı alanlarında uygulanan etkin pişmanlık resmi belgede sahtecilik suçunda uygulanmamaktadır. Resmi belgede sahtecilik fiilinde etkin pişmanlık yasası söz konusu değildir. Farklı suçlarla ilgili faillerinin işlemiş olan fiil sebebiyle pişmanlık duyması durumunda mahkemeler tarafından ceza indirimi yapılabilir.

Ceza kanunundaki düzenlemelere bağlı olarak ilgili davranışın gerçekleşmesi durumunda herhangi bir etkin pişmanlık düzenleme hükmünden yararlanmaktan men olduğundan resmi evrakta sahtecilik davranışını gerçekleştiren kişiler, pişmanlık yasasından yararlanamamaktadır. Bu konuya dair ilgili ayrıntılı bilgi almak isteyen kişiler, uzman avukatlık bürosu hizmetlerinden yararlanabilir.

Resmi Evrakta Sahtecilik Yargıtay Kararları

resmi belgede sahtecilik tck

Ceza Kanunu ile birlikte düzenlenen resmi evrakta sahtecilik davranışında Yargıtay tarafından alınan kararlar bulunmaktadır. Resmi evrakta sahtecilik emsal kararlar Yargıtay incelemeleriyle birlikte verilmiştir. İlgili kanunun 66.maddesine göre işlenen suçun beş seneden fazla cezai yaptırım gerektirmesi durumunda 8 yıllık zamanaşımı devreye girmektedir.

Yaptığı görevle bir bağlantısı olmasa bile resmi evraklarda sahtecilik davranışını gerçekleştiren kamu görevlisi kanunda düzenlenen maddenin 1.fıkrasına göre cezalandırılmaktadır. Yargıtay içtihatları içerisinde ilgili suçla ilgili çeşitli davalara rastlanmaktadır. Yüksek Mahkeme tarafından verilen kararlar bağlayıcı hükmünde kabul edilmektedir.

Yargıtay tarafından verilen diğer bir karara göre 8 yıllık zamanaşımı süresinde yaşanan bazı durumlara bağlı olarak en fazla 4 yıl daha uzatma kararı verilebilir. Yargılama sırasında dava zamanaşımının gerçekleşmesi durumunda yetkili mahkeme tarafından kamu davasının düşme kararı verilebilir.

Hukuk alanındaki önemli davalardan biri olan resmi belgede sahtecilik ve özel belgede sahtecilik suçlarının hukuki süreci için destek alınması gerekmektedir. Yargıtay tarafından verilen emsal kararların öğrenilmesi ve dava açma veya savunma gibi ihtiyaçların karşılanması için bu alanda uzman ve tecrübeli olan avukatlardan destek alınabilir.

Resmi Belgede Sahtecilik Savunma Dilekçesi

Cezai yaptırımları bulunan resmi belgede sahtecilik davranışında bu alanda yetkilisi olan merciler tarafından çeşitli kararlar alınabilir. Resmi belgede sahtecilik savunma dilekçesi ile yetkili mahkemeler karşısında savunma yapmak mümkündür. İlgili suçun işlenmesi durumunda yetkili mahkemeler tarafından temel olarak 2 ve 5 yıl arasında hapis cezası verilmektedir.

İlgili suçun farklı kamu kurumlarında çalışan görevliler tarafından işlenmesi durumunda 3 seneden 8 seneye kadar hapis cezası verilebilir. Cezanın niteliğine bağlı olarak hapis cezasında erteleme gibi işlemler yapılabilir. Ceza Hukuku mevzuatlarına göre 2 seneden daha az hapis cezası ile karşı karşıya kalan kişiler erteleme hakkından yararlanabilmektedir.

İlgili kamu davasının kamu görevlisi aleyhinde açılması durumuyla birlikte Ağır Ceza Mahkemeleri görev yapmaktadır. İlgili suçlarla yargılanan kişilerin savunma dilekçesi hazırlama hakkı vardır. Bu alanda profesyonel ve tecrübeli avukatlardan yardım alınabilir. Resmi belgede sahtecilik suçlamalarına ilişkin savunma dilekçesi uzman avukatlarla birlikte hazırlanabilir.

Resmi Belgede Sahtecilik Suç Duyurusu

Bir kamu görevlisinin işlediği evrakta sahtecilik suçu direk olarak kamu görevlisinin kurumuna yazılı ve sözlü olarak bildirilebilmektedir. Kamu güvenine karşı suçlar kapsamında ihbar ve şikayet Cumhuriyet başsavcılığına veya kolluk kuvvetlerine de yapılabilir. Resmi belgede sahtecilik suçunun şikayet edilmiş nitelikte olması gerekmemektedir. Cumhuriyet başsavcısı tarafından kamu davası olarak da yürütülebilir.

Resmi belgede sahtecilik suçunda etkin pişmanlık var mı?

Hayır, resmi belgede sahtecilik suçundan yargılanan kişiler etkin pişmanlıktan yararlanamazlar.

Resmi belgede sahtecilik suçunda zamanaşımı var mı?

Resmi belgede sahtecilik suçunun zamanaşımı süresi 8 yıldır.

Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası ne kadardır?

Resmi belgede sahtecilik suçunun cezası suçun niteliğine ve kişinin sıfatına göre değişebilmekle beraber ortalama 3 ile 8 yıl arası hapis cezasıdır.

Resmi belgede sahtecilik suçunu nereye ihbar edebilirim?

Resmi belgede sahtecilik suçunu eğer bir kamu görevlisi ise direk kurumuna veya kolluk kuvvetleri ile cumhuriyet başsavcılığına şikayet edebilirsiniz.

Ziyaretçi Yorumları - 4 Yorum
  1. E dedi ki:

    Birden cok farkli zamanda yapilan mesela baskasinin yerine imza atmak gibi farkli kisiler yerine imza atma kisi zincirleme suc olurmu resmi evrakta

  2. Sahip KOLCU dedi ki:

    Benim başıma şöyle olay geldi. Devlet memuruyum, benim hakkımda sahte bir tutanak tanzim edildi ve olaya şahit olmayan 3 kişi olayı görmüş gibi şahit gösterildi ve şahit olan bir kişinin yerine de imza atıldı. Ama yerine imza atılan şahıs imzayı kendisi atmadığı halde ben attım diyor . Bu konuda nasıl bir yol izlenmelidir

  3. Sergen dedi ki:

    Kolay gelsin iyo calismalar nisan ayinda calistigim sirket yeni arac aldi ve araci ben kullanmaya basladim ve 1 gun sonra polis ekiplerince durduruldum kisacasi plaka tescilsiz denildi ve arac kapatildi benim sahsima evrakta sahtecilikten ceza yazildi ve suan savciliktan karar geldi sucsuz oldugum anlasildi peki yine de trafik cezasini ben mi odeyecegim nasil bir yol izlemem gerek

  4. Selma ejder dedi ki:

    Benim oglum resmi evrakta sahtecilikten 1sene 8 ay ceza aldi.bu cezasinida yatti. Bu ceza para cezasina cevirilir mi.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!