Makale İçeriği
Velayet Davası
Boşanma davalarında sık sık ortaya çıkan velayet davası ile ilgili merak edilen birçok konu bulunmaktadır. Anne ve babalar, reşit olmayan çocukları üzerinde velayet hakkı ismi verilen bir hakka sahiptir. Türk Medeni Kanunu’nda yer alan 337, 240, 342 ile 346. Maddeleri müşterek çocukların velayetleri konusunu içermektedir.
Herhangi bir mahkeme kararı olmadan velayet hakkının anne ve babadan alınması mümkün değildir. Aynı zamanda çeşitli sebeplerden dolayı kısıtlanmış olan ergin çocukların da velayeti ana ve babaya aittir.
Çocuğun velayeti üzerine anlaşmazlıklar yaşanması üzerine eşlerden biri tarafından velayet davası açılabilir. Aile hukuku davalarından biri olan velayet davaları için aile mahkemeleri görev yapmaktadır. Çocukları üzerinde velayet hakkına sahip olan anne ve babaların bazı görev ve sorumlulukları vardır. Velayet kararı verilirken dikkat edilen bazı yükümlülükler şunlardır;
- Çocukların bakımı,
- Eğitim, öğretim ve koruma,
- Çocukların kişilik hakları,
Belirtilen sorumlulukların yanı sıra anne ve babaların çocuklarına bakmak, onların geçimlerini sağlamak ve eğitimlerini gerçekleştirmek gibi önemli yükümlülükleri vardır. Velayet hakkına sahip olan her anne ve baba belirtilen sorumluluklara uygun bir şekilde hareket edilmelidir.
Velayet Davası Nedir?
Genellikle boşanma davaları sırasında eşlerin uyuşmazlık halinde olması durumlarında velayet davası açılabilir. Velayet davası, çocukların haklarını üzerine almak isteyen eş tarafından aile mahkemesine açılan bir dava türüdür. Davanın sonucuna bağlı olarak çocuk veya çocukların velayet hakkında davayı kazanan eşe verilmektedir.
Türk Medeni Kanunu içerisindeki düzenlemelere bağlı olarak yürütülen davalarda önemli olan bazı noktalar vardır. Eşlerin boşanması durumunda müşterek çocuğun üstün yararının sağlanması için mahkemeler görev yapmaktadır. Çocukların geleceğinin güvence altına alınması için oldukça önemli olan velayet hakkı, çeşitli incelemelerle birlikte verilmektedir.
Velayet davalarında önemli olan noktalardan biri de çocukların yaşıdır. Çocukların velayetinin düzenlenmesi sırasında yaşa bakılmaktadır. Çocukların idrak yaşı mahkemeler tarafından 8 olarak kabul edilmektedir. Aksi bir durum olmadıkça velayet davalarında 8 yaş ve üzeri çocukların görüşünün alınması gerekmektedir.
Velayet Davası Nasıl Açılır?
Aile mahkemelerinde sık sık görülen davalardan biri olan velayet davası ile ilgili farklı araştırmalar yapılmaktadır. Ergin olmayan bireylerin ihtiyaçlarının karşılanması için hak sahibi olmak isteyen eşler tarafından velayet davası açılabilir. Velayet davası açmak isteyen kişilerin tercih edebileceği farklı alternatifler vardır.
Kişiler, mahkemenin isteğine uygun içerikteki dava dilekçelerini hazırlayarak aile mahkemelerine müracaat edilebilir. Basit yargılama yöntemiyle gerçekleştirilecek olan davalar neticesinde çocuğun velayet hakkı konusunda karar verilir. Aile mahkemelerinin yanı sıra ihtiyaç duyulması halinde asliye hukuk mahkemeleri de velayet davalarına bakabilmektedir.
Velayet davası açmak isteyen bireyler için avukat ve danışmanlık hizmetleri de bulunmaktadır. Boşanma avukatı tarafından da profesyonel bir şekilde yürütülen süreç ile birlikte velayet davası açmak mümkündür. Velayet davalarında avukatların dikkatli ve detaylı bir savunma hazırlaması oldukça önemlidir.
Hangi Durumlarda Velayet Davası Açılır?
Anne ve baba üzerinde eşit olarak kullanılan velayet hakkı çeşitli durumlarda velayet davası ile birlikte tek tarafa geçebilir. Velayet davasının açılması için gerekli olan bazı şartlar bulunmaktadır. Evlilik birliği sırasında anne ve babaların ortak olarak sahip olduğu velayet hakkı boşanma durumlarıyla birlikte tek bir eş üzerine geçebilir. Boşanma davalarını yürüten hakimler tarafından çocuğun velayet hakkının kime verileceği belirlenir.
Aile mahkemelerine velayet davası açmak isteyen kişilerin geçerli nedenleri bulunmalıdır. Mahkemeler, velayet davalarında ilk olarak çocukların menfaatini göz önünde bulundurmaktadır. Velayet davasının açılabileceği durumlar şu şekildedir;
- Çocuğun ahlaklı bir şekilde yetiştirilmemesi,
- Velayetin olduğu anne veya baba tarafından yasalara uygun davranılmaması,
- Velayetten kaynaklanan sorumlulukların yerine getirilmemesi,
- Çocukların eğitim, sağlık ve güvenlik gibi haklarının sağlanmaması,
Belirtilen durumların ortaya çıkması durumunda eşler tarafından velayet davası açılabilir. Çocukları yeterli imkanların sağlanamaması durumunda gerekli hazırlıklar yapılarak mahkemelere müracaat etmek mümkündür.
Velayet Davası Ücreti
Velayet davası ücreti için net bir rakam belirlenememekle birlikte tutacağınız avukatın alanındaki tecrübelerine ve mesleki uzmanlığına göre ücretler değişebilmektedir. Ortalama bir velayet davası ücreti ise 6.000 7.000 arası değişebilmektedir. Velayet davalarında tutacağınız avukat oldukça önem arz etmektedir. O yüzden avukat tutarken ücret kısmından ziyade avukatınızın velayet davalarına hakimiyetine özen göstermek sizin için uzun vadede daha avantajlı olacaktır.
Velayet Davası Dilekçe Örneği
- Davacı
- Davacı Vekili
- Davalı
- Dava Konusu
- Açıklamalar
- Deliller
- Hukuki Nedenler
- Sonuç ve İstem
Velayet Davası Ne Kadar Sürer?
Velayet davası ; davanın içeriğine, çocukların yaşına, anne ve babanın maddi yeterliliğine, iştirak nafakası belirlenmesi ve gereken tüm incelemelerin yapılabilmesine göre 6 aydan 1 seneye kadar uzayabilmektedir. Velayet davalarında amaç çocuğun menfaati doğrultusunda karar vermektir.
Velayet Davasında Çocuğun Dinlenmesi
Velayet davasında müşterek çocuğun 8 yaşını doldurması durumunda mahkeme kararıyla çocuklar dinlenebilmektedir. Çocuğun anne veya babasından hangisinde kalmasını istediği de mahkemece dikkat edilen bir husustur. Boşanma davasının ardından çocuğun küçük olması göz önünde bulundurularak anneye verilmesinden sonra baba velayetin anneden alınıp babaya verilmesi için velayetin değiştirilmesi davası açabilmektedir. Ve çocuk artık 8 yaşını doldurduysa mahkeme çocuğun isteklerini de göz önünde bulundurarak karar verecektir. Birden fazla çocuk olması durumunda velayet çocukların birlikte kalmasını destekleyecektir.
Velayet Davalarında Dikkat Edilmesi Gerekenler
Kişiler veya avukatları tarafından aile mahkemelerine açılan velayet davası ile ilgili önemli olan bazı noktalar vardır. Velayet davalarında dikkat edilmesi gerekenler söz konusu olduğunda profesyonel avukatlardan yardım almak önemlidir. Hakimleri ikna etmek için doğru bilgi ve belgelerle başvuru yapılması gerekmektedir.
Farklı davalarda olduğu gibi velayet davalarında da avukatların veya müvekkillerinin yaptığı savunma oldukça önemlidir. Gerçekçi ve doğru bir şekilde hazırlanmış savunmalar ile hakimlerin kararı etkilenebilir. Velayet davasının kazanılması için alanında uzman bir avukattan yardım alınması faydalı olacaktır. Davalarda çocukların yaşının kaç olduğu da önemlidir. 8 yaşın üstündeki çocuklardan görüş alınacaktır.
Kimler Velayet Davası Açabilir?
Resmi bir nikah neticesinde evlilik birliğine başlayan ve çocuk sahibi olan kişiler, anlaşmazlık durumunda velayet davası açabilir. Eşler, boşandıkları zaman çocuklarının hak ve sorumluluklarını üzerine almak için mahkemelere dava açabilirler. Hem öz hem de üvey çocuklar için velayet davası açmak mümkündür.
Kanunlarda velayet davası açma hakkı sadece anne ve babaya verilmiştir. Çocuklar ile kan bağı bulunan başka bir kişinin velayet davası açma hakkı bulunmamaktadır. Velayet davalarında çocukların hakkı genellikle annelere veriliyor olsa da bu alanda önemli olan birçok nokta vardır. Annenin ekonomik durumunun kötü olması ve çocuğun babayı istiyor olması gibi durumlarda karar değişebilir.
Çocuğun velayeti kaç yaşına kadar anneye verilir?
Yargıtayın yerleşmiş kararları doğrultusunda çocukların 5-6 yaşına kadar anneye olan ihtiyaçlarının fazla olması sebebiyle velayetleri anneye verilir.
Hangi durumlarda velayet anneye verilmez?
Annenin çocuğu istemediği durumlarda velayet anneye verilmez. Aynı zamanda annenin akıl sağlığının olmadığı ve kötü alışkanlıklarınn olması gibi çocuğun menfaatine aykırı durumlarda anneye velayet verilmez.
Aldatan erkek çocuğun velayetini alabilir mi?
Velayet kararlarında önemli olan çocuğun üstün yararıdır. Babanın anneye kıyasla çocuğun ihtiyaçlarını daha iyi karşılayabilecek konumda olması durumunda velayet babaya verilebilir.
Geliri olmayan anneye velayet verilir mi?
Velayeti almada gelir durumu tek başına karar hususu değildir. Annenin çocuğa karşı daha sorumlu olabileceğine karar verilen durumlarda nafaka talebiyle birlikte çocuğun velayeti anneye verilebilir.
Baba ölürse velayet anneye geçer mi?
Babanın veya annenin ölümü durumunda velayet kendiliğinden anneye geçmez. Medeni kanuna göre velayet altında bulunmayan çocuk vesayet altına alınır.
Eşim çekişmeli boşanma davası açtı bana şidsttli geçimsizlik olarak ama yalnız dava dilekçesine benim suxuçum olmayan bir beye da bulunmuş ben boşanmak istemediğimden (uyuşturucu kullanıyor diye) ben kullanıyorum ama boşanma daha çabuk olsun diye öyle soylemesşnş istemişler bu durumda buu idaa yı onunmu kanıtlaması lazım yoksa benim mi tşk ederim
Velayet davasinda iki tarafinda rizasi varken kan kontrolu yapiyorlarmi
marhaba benim komşumun oğlu evlilik yapdi ama nikah kiymadilar yaşı ufak olduğu için bir tane çocukları oldu çocukları bir buçuk yaşındaydı ayrıldılar çocuğu babasına bırakıp gitdi anne baba da çalıştığından dolayı baba anne bakti büyütdü 14 yaşina getirdi okul sorunu oldu baba anne bir sekilde halletdi yeni kimlik için anne gerekli ama anne hiç bir şekilde iletişim kurmak isdemiyor baba da başkası la evlendi bütün sorumluluk baba annede kendisi de yaşlı olduğu için ölürsem emekli aylığının torununa kalmasını istiyor kimseye muhtaç olmasın diye bunun için ne yapmalı 18 yaşından sonra kendi nüfusuna ala bilir mi yada başka çaresi varmı
Biz eşimle boşandık ve çocuğun velayeti anneye verildi çocuğum şu an 8 yaşında onu yanıma getirdiğim vakit ben senin yanında kalmak istiyorum annemin yanına gitmek istemiyorum diyordu,bu tür diyaloglar oluştu benle çocuğum arasında bu ve buna benzer diyaloglar çocuğun babaya verilmesi için yeterli sebepler mıdır