General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Fazla Mesai Hesaplama 2021

02.01.2021
41.035
Fazla Mesai Hesaplama 2021
3.2/5 - (73 votes)

Fazla Mesai Hesaplama

İş Kanununda haftalık 45 saatin üstündeki çalışmalar için fazla mesai hesaplama 2021 yılına göre revize edilerek belirlenmelidir. İş Kanunu maddelerine göre bir işçinin bir haftadaki çalışma süresi en fazla 45 saat olabilmektedir. Aksi yönünde karar alınmadığı durumlarda 45 saatlik çalışma süresinin çalışma günlerine eşit bir şekilde bölünmesi gerekmektedir. Çalışma biçimi fark etmeksizin haftalık çalışma süresinden fazla olan çalışmalarda fazla mesai ödenmesi gerekir.

Günümüzde farklı sektörlerde uygulanan fazla mesai ile ilgili merak edilen çeşitli konular bulunmaktadır. Fazla mesai durumlarında işverenler tarafından ödenmesi gereken miktar çeşitli etkenlere göre farklılık gösterir. Fazla mesai yapan ve hakkını alamayan işçiler için hukuksal yol açıktır. Bu tür durumlarda çeşitli yöntemlerle hukuk başvurusu yapılabilir.

Haftalık çalışma süresi 45 saati aşan çalışmalarda uygulanan fazla mesai konusunda yapılan birçok araştırma vardır. Bu araştırmalardan biri de fazla mesai ücretinin nasıl hesaplandığıdır. Hesaplamalar sonucunda ortaya çıkan tutarın işverenler tarafından ödenmesi gerekir.

Fazla Mesai Hesaplama Formülü

İşçilerin haftalık 45 saat üzerindeki çalışmalarında fazla mesai hesaplama yapılmaktadır. Peki, fazla mesai hesaplama formülü nedir? Bu hesaplamanın yapılması için ilk olarak haftalık çalışma saatinin belirlenmiş olması gerekmektedir. Çalışma süresinin haftalık 40 saat olarak belirlenmesi durumunda 45 saat çalışan işçinin 5 saatlik fazla mesai ücreti alma hakkı bulunmaktadır.

Fazla mesailerde işçilere saat ücreti yüzde 25 oranında fazlası ödenmelidir. Günlük çalışma saati sınırı 11 saat şeklindedir. Haftalık 45 saati geçmeyen günlük çalışmalar da fazla mesai hesaplama alanında değerlendirilebilir. Günde 7,5 saatten fazla olan gece çalışmalarında da fazla ücret ödenmesi gerekmektedir.

İşverenler ve işçiler arasında farklı bir karar alınmaması durumunda fazla mesai hesaplama şu şekilde yapılmaktadır;

  • Fazla mesai hesaplama için ilk olarak işçilerin 1 saatlik çalışma ücretinin belirlenmesi gerekmektedir.
  • 1 saatlik çalışma ücretinin hesaplaması için aylık maaş günlük çalışma saatine bölünmelidir. Örneğin; Aylık 2000 Lira ücret alan bir işçinin günlük ücreti 2000/30 şeklinde bulunur. Saatlik ücret için çıkan sonucun günlük çalışma saatine bölünmesi gerekir.
  • 1 saatlik çalışma ücretinin tespit edilmesinden sonra yüzde 25 oranında fazla mesai ücreti alınmaktadır.

Belirtilen hesaplama yöntemiyle birlikte fazla mesai ücretinin öğrenilmesi mümkündür. Fazla mesai hesaplama işlemlerinde haftalık normal çalışma saati 45 saatin altında olan işyerlerinde yüzde 25 fazla ücret uygulanır. Haftalık normal çalışma saati 45 olan iş yerlerinde ise normal çalışma ücretinin yarısı kadar fazla ücret hesaplama işlemi uygulanır.

Resmi Tatilde Fazla Mesai Hesaplama

fazla mesai hesaplama

Fazla mesai hesaplamada bir diğer konu ise resmi tatillerdir. Resmi tatilde fazla mesai hesaplaması günlük ücretin 2 katı şeklinde olmaktadır. Ancak resmi tatil sayılan ulusal bayramlarda bayramın birinci gününün işçinin tatil yaptığı güne denk gelmesi halinde günlük ücretinin 2,5 katı hesaplanarak ödeme yapılmalıdır.

Hangi Meslekler Fazla Mesai Ücreti Talep Edemez?

Çalışma alanında sık sık ortaya çıkan fazla mesai hesaplama konusu için önemli noktalar vardır. Hangi meslekler fazla mesai ücreti talep edemez? Herhangi bir iş yerinde üst düzey yönetici olan kişilerin fazla mesai ücreti talep etme hakkı bulunmamaktadır. Aynı zamanda Yargıtay tarafından belirlenen bazı mesleklerinde fazla mesai ücreti talep hakkı bulunmamaktadır.

Fazla mesai ücreti talep edemeyen mesleklerden biri de kapıcılıktır. Kapıcıların çalışma saatleri diğer mesleklere göre daha esnek olduğu için fazla çalışma ücreti talep etme hakkı verilmemiştir. Bu alanda önemli olan diğer bir meslek işe şoförlüktür. Karayolları Trafik Yönetmeliği tarafından belirlenen kurallara göre şoförlerin bir gün içinde 9 saatten fazla araç kullanılması mümkün değildir. Bu nedenle şoförler sadece haftalık 18 saat fazla mesai yapma hakkına sahiptir. Şoförlerin mesaide 18 saati aşan çalışmaları fazla mesaiden saymak yasalara uygun değildir.

Meslek gruplarının çalışma şartları ve biçimleri değişim gösterdiğinden fazla mesai hesaplamalarda farklı faktörler göz önünde bulundurulur. Aynı zamanda işveren ve işçi arasındaki uyuşmazlıkların çözümünde de bu tür farklılıklar önemlidir. Fazla çalışma saatlerinin belirlenmesi için işçi ve işverenlerin ortak karar alması gerekmektedir. İşçi tarafından kabul edilmeyen durumlarda yasak olarak fazla çalışma süresi uygulanamamaktadır.

Fazla Mesai Yapması Yasak Olan Kişiler Kimlerdir?

Günümüzde farklı sektörlerde oldukça önemli olan fazla mesai hesaplama için önemli olan farklı noktalar vardır. Fazla mesai yapması yasak olan kişiler kimlerdir? Fazla çalışma alanında önemli olan kurallar bulunmaktadır. Fazla mesailerin yapılması için işverenler ve işçiler tarafından ortak karar alınması gerekmektedir. Fazla çalışmak istemeyen ve ilgili iş sözleşmesi onaylanmayan işçilere fazla mesai yaptırılması mümkün değildir.

Her türlü iş yerinde fazla mesai için ilk olarak işçilerin izninin alınması ve sözleşmelere eklenmesi gerekmektedir. İş sözleşmesinde belirtilen süreden fazla sürede çalışmalarını istemek durumunda fazla mesai hesaplama işlemi yapılmalıdır. Fazla mesai yapma durumu yıl içinde de sınırlandırılmıştır. Bir iş yerinde çalışan işçi bir yılda en fazla 270 saat fazla çalışma hakkına sahiptir. İşçinin onayının alınması durumunda haftalık 45 saat üzerindeki çalışma karşılığında fazla mesai ücreti uygulanmaktadır.

Belirtilen kuralların yanı sıra bazı özel durumlardan dolayı çeşitli kişilerin fazla mesai yapması yasaktır. Bu kişiler, kendileri onaylasa bile işyerlerinde fazla mesai yapma hakkına sahip değildir. Fazla mesai yapması yasak olan kişiler şu şekildedir;

  • 18 yaşından küçük işçiler,
  • Gebe ve yeni doğum yapmış işçiler,
  • Kısmi zamanlı işçiler,
  • Sağlığı yerinde olmayan işçiler,

Bu tür özel durumlarda işçilerin fazla mesai yapma hakkı bulunmamaktadır. İş yerlerinde izni olmadığı halde fazla mesai yapan kişileri çalıştıran işverenlere ceza verilmektedir. Fazla mesai hesaplama ve çalışma alanlarındaki diğer konular hakkındaki tüm bilgilere uzman hukuk bürosu hizmetlerinden ulaşılabilir.

Ziyaretçi Yorumları - 7 Yorum
  1. Mehmet dedi ki:

    Ben günde 24 saat çalışıyorum sonra 48 saat izinliyim yani üç kişiyiz. Maaşı az vermek için günde 4saat serbest zaman haftada bir hafta tatili gösteriyorlar. Bizi de tehdit ediyorlar işte mecbur çalışıyoruz. Ne yapmalıyız bu şekilde çalışmak kanuna uygunmu.

  2. Yeter dedi ki:

    Ben 3000 TL maaş alıyorum hafta içi mesai saati ve cumartesi pazar mesaisi ne kadar alırım bilgi verirseniz sevinirim.

  3. Mesut korkmaz dedi ki:

    Aylık 320 saat olarak çalıştım 13 ay mesailerimi alamadım ben bekçi olarak kendi bünyesinde çalıştım 3600 den emekliligimi istedim ödemiyor nasıl alabilirim

  4. Muhsin dedi ki:

    Haftalık 55 saat çalışıyorum 10 saat fazla çalışıyoruz onu parasin alabilirmiyim

  5. Mustafa dedi ki:

    Bir işçi yılda 270 saatten fazla mesai yaparsa(örn yılda 750 saat) kendi rızası olsa bile ve yaptığı fazla mesai saati ödense işçi tek taraflı işten ayrılıp tazminat alabilirmi

  6. Can yaman dedi ki:

    Ben özel eğitim rehabilitasyon okulunda servis şoför olarak çalışıyorum. Sabah 7.30 kontak açıp akşam 19.00 da kontak kapatıyoruz. Bu fazla mesaiye giriyor mu? Bilgilendirirseniz sevinirim

  7. Özkan dedi ki:

    1 ayda 4 hafta var. En son hafta 4 gun ise haftalik calisma saati de 45 ise… en son hafta 4 gun olsugu icin 7 gumu yani haftayi tamamlayamadigimiz degerlendirilirse isci bu 4 gunde mesai yaparsa bunu nasil hesapliyoruz. 45 saatin altinda kaldigi icin son haftasa yani 4 gunde yapilan fazla mesaiyi yuzde 25 olarak mi hesapliyoruz. Saygilar. Lutfen cevap verin

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!