Arabulucuk
Arabuluculuk iki taraf arasında süregelen bir uyuşmazlığın çözüme kavuşması noktasında üçüncü bir kişinin araya girerek taraflar arasında ki anlaşmayı sağlamasıdır. Arabuluculuk nedir sorusu, son zamanlarda mahkemeye giderek yargı yolunu tercih etmek istemeyen dava ve davacının merak ettiği konulardan biridir. Aynı zamanda yeni nesil meslek olarak da bilinmektedir.
EHB olarak, iş yaşamı içerisinde karşılaşılan günlük hukuki sorunların yanısıra daha karmaşık ve hassas sorunların çözümünde müvekkil odaklı olarak çalışmayı görev edindik. Bu bağlamda, çekişmeli olsun yada olmasın bir hukuki uyuşmazlığın tarafı olan müvekkile gerek alternatif uyuşmazlık çözüm yollarında (müzakere, arabuluculuk, tahkim vb.), gerek davalarda, gerekse idari başvurularda ihtiyaç duydukları her türlü hukuki danışmanlığı ve yardımı hem ulusal hem de uluslararası platformda sunmaktayız.
Son zamanlarda, birçok ülke için hukuk uyuşmazlıklarını çözmek adına alternatif yöntemlerin tercih edilmesi yaygınlaşmaya başladı. Kişiler, uyuşmazlıkları dava yolu ile çözmek yerine kendilerinin çözmelerine yardımcı olacak olan seçenekleri tercih ediyor. Bu yöntemlerin taraflara son derece yardımcı olacağını ifade etmek mümkündür. Aynı zamanda alternatif yöntemlerin mahkeme iş gücünü de hafiflettiğini ifade edebiliriz.
Alternatif yöntemlerin ana amacı, uyuşmazlıkları çözmek için yeni yöntemler sunarak, sorunların hızlı, barışçıl ve ekonomik bir şekilde çözülmesine yardımcı olmaktır. Bu düşünce alternatif uyuşmazlık çözümlerinin yargı sistemine rakip olduğu düşüncesine yol açabilir. Aksine bu yöntemler, yargı sisteminin ve mahkemelerin iş gücünü olabildiğince hafifletir.
Arabulucu adı verilen 3. Kişi eşliğinde, esnek bir çözüm süreci sunan arabuluculuk sistemi, kişiler için mahkemeden daha büyük avantajlar sunar. Sorunların belirlenmesi, çözülmesi için olanaklar meydana gelir. Arabuluculuk genellikle gönüllülük esasına dayanmaktadır. Bunun yanında arabulucunun karar verme yetkisi olmadığının altını çizmek gerekmektedir.
Arabuluculuk Avantajları
Arabuluculuk sisteminin en büyük avantajı, yargı sürecine göre daha ekonomik olmasıdır. Yargılama aşamasında keşif, tanık ücreti, bilirkişi ücreti ve harç ücreti gibi masraflar, arabuluculuk sisteminde yoktur. Uzun süren yargı süreçlerin göz önüne aldığımız zaman bunun oldukça avantajlı olduğunu net bir şekilde görebiliyoruz.
Taraflar, yargı sürecinde kendilerini ifade edecek süreyi ve imkanı bulamayabilir. Fakat arabuluculuk sürecinde kişi kendini net bir şekilde ifade edecek zaman ve imkanı bulabilir. Genel olarak bakıldığı zaman arabuluculuk sisteminin temel mantığı, tarafların tam olarak kendini ifade etmesine dayanmaktadır. Arabulucu, iki tarafın da menfaatlerine göre konuyu belirli bir sürece sokmaktadır.
Yargılama sürecinden farklı olarak, arabulucu sisteminde kontrol olduğu gibi tarafların elindedir. Bu da müzakerelerde tarafların daha fazla söz hakkına sahip olmasına ve kendilerini net bir şekilde ifade etmelerine imkan hazırlar. Süreç içinde kaybeden ve kazanan taraf olmadığı gibi, amaç haklıyı ve haksızı bulmak değildir. Anlaşmalar 2 tarafında da onay vermesi halinde yapılmaktadır.
Düşük maliyetler ve hızlı bir biçimde işleyen arabuluculuk süreci için detaylı bilgileri sitemiz üzerinden kısa süre içinde almanız mümkün olacaktır. Kişiler bu sürece mahkeme süreçlerine nazaran daha hızlı uyum gösterme eğilimindedir.
Arabuluculuk ile ilgili Sıkça Sorulan Sorular