General Ali Rıza Gürcan Cd. Çırpıcı Çıkmazı Sk. No: 2 Kat: 11 Daire: 64 Merter, Zeytinburnu – İstanbul
tren

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

15.09.2018
3.091
Boşanma Davası Nasıl Açılır?
5/5 - (4 votes)

Boşanma davası nasıl açılır? Boşanma davası ne kadar sürer? Boşanma davası ücreti ne kadardır? Boşanma davasıyla ilgili her şeyi açıkladık.

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Boşanma davası, resmi olarak evlenen bir çiftin şiddet, aldatma gibi farklı nedenlerden ötürü evliliğin sona ermesi için başlatılan bir süreçtir. Boşanma davası açılabilmesi için herhangi bir süre olmadığı gibi boşanmayı isteyen taraf evlendikten bir gün sonra bile dava açma hakkına sahiptir.

Boşanma Davası Süreciyle İlgili Genel Bilgiler

Evlilik birliğine son vermek isteyen taraf, boşanma davası açabilmek için ilk olarak boşanma dilekçesini düzenlemelidir. Dilekçeyle birlikte istenen diğer belge ise nüfus cüzdanı fotokopisi olacaktır.

Boşanma dava sürecinin başlatılabilmesi için hazırlanan belgelerin, kişinin bulunduğu yerdeki Aile Mahkemesi’ ne iletilmesi yeterli olacaktır. Davayı açmak isteyen kişinin bulunduğu yerde Aile Mahkemesi yok ise Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne dava açılır. Dava dilekçesi de Asliye Hukuk Mahkemesi’ ne ithafen olacak şekilde düzenlenmelidir.

Boşanma Davasının Açılma Sebepleri Nelerdir?

Türkiye Cumhuriyeti Devleti yasalarına göre boşanma davası açılabilmesi için ortada bir sebep olması şarttır. Ortada herhangi bir sebep yokken, boşanma davası açılamamaktadır. Boşanma davasını açan kişinin, davayı hangi sebeple açtığını belirtmesi ve bu durumu kanıtlaması şarttır. Herhangi bir neden olmadan, sebepsiz boşanmanın gerçekleşmesi için her iki tarafın da anlaşmalı boşanmayı kabul etmesi gerekir.

Boşanma davasının açılma sebebine göre tazminat hakkı da alınmakta olup; tazminatın alınıp alınmayacağı ya da tazminatın ne kadar olacağı olaya, şartlara ve mahkemelerin vereceği kararlara göre değişkenlik göstermektedir.

Boşanma davası için birçok farklı sebep olsa da, en çok karşılaşılan sebepler; aldatma, tehdit, fiziksel şiddet ve psikolojik şiddettir.

Boşanma davaları kendi içerisinde anlaşmalı boşanma davası ve çekişmeli boşanma davası olarak kiye ayrılır.

Anlaşmalı Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Anlaşmalı boşanma davası isminden de anlaşılacağı üzere evlilik birliğini devam ettirmeme konusunda, mutabık olan iki kişinin izlemiş olduğu yoldur. Anlaşmalı boşanma sayesinde her iki tarafta evliliğe devam etmek istemedi için herhangi bir sebep göstermeden ya da delil sunma ihtiyacı bulunmadan gerçekleştirilen boşanma davasıdır. Anlaşmalı boşanma davaları en hızlı ve en ekonomik olan davalar arasındadır.

Anlaşmalı boşanma davalarında, diğer davalarda olduğu gibi boşanmanın nerede gerçekleştiğinin bir önemi yoktur. Bu sebeple İzmir şehrinde evli olsanız bile Balıkesir’de rahatlıkla boşanabilirsiniz.

Anlaşmalı boşanma davalarındaki en önemi detay Boşanma Protokolü’ dür. Boşanma protokolünün bu kadar önemli olmasının sebebi ise her iki tarafın alacakları ya da çocukların kimde kalacağı gibi her detayın net bir şekilde hazırlanmasını kapsar. Her iki tarafın mutabık kalarak hazırlamış oldukları boşanma protokolü mahkemeye sunulur. Mahkeme ise kendilerine iletilen boşanma protokolünü incelemekle görevlidir. İnceleme sonrasında herhangi bir olumsuz durum söz konusu değilse, boşanma işlemi de hızlıca gerçekleşecektir.

Boşanma Davası Süresi Ne Kadardır?

boşanma davası

Boşanma davası süresi, boşanma davasının nedenine, her iki tarafın isteyip istememesine, sunulan kanıtlara göre farklılık gösterir.

Anlaşmalı boşanma davası kısa sürede sonuçlanırken, diğer davalar için aynı durum söz konusu değildir.  Anlaşmalı boşanma davaları tek celsede biter ancak davanın karara bağlanması da beklenildiği için bir ay ya da dört ay arasında değişir.

Çekişmeli boşanma davaları ise dava açanın paylaşmış olduğu kanıtların gücüne, karşı tarafın kendisini savunmasına, tanıkların dinlenmesine göre değişir. Çekişmeli boşanma davasının ortalama süresi ise 1,5 sene ile 3 sene arasındadır.

Boşanma Davasına Katılım Zorunluluğu Bulunmakta Mıdır?

Boşanma davasına katılım zorunluluğu dava çeşidine göre değişir. Çekişmeli boşanma davaları tarafların avukatları tarafından özel olarak yürütüldüğü için katılım, zorunlu değildir. Anlaşmalı boşanma davalarında ise her iki tarafta kendi isteğiyle ayrılmak istediğini hem yazılı hem de sözlü olarak beyan etmelidir. Bu nedenle de anlaşmalı boşanma davalarında katılım şarttır.

Boşanma Davası Ücreti

Boşanma davası ücreti anlaşılan avukatın deneyim ve uzmanlığına göre talep edeceği miktar değişkenlik gösterebilmektedir. Ancak boşanma davalarında belirlenen asgari avukatlık ücretleri mevcuttur. Anlaşmalı boşanma davalarında asgari avukatlık ücreti 4.080 liradır. Çekişmeli boşanma davasında ise bu tutar hem duruşma sayısının artması hem de avukatlık sorumluluklarının artmasıyla beraber, anlaşmalı boşanma davasından çok daha fazla olabilmektedir.

Ziyaretçi Yorumları

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu aşağıdaki form aracılığıyla siz yapabilirsiniz.

Bir Yorum Yazın

Bize soru sormaktan ve hizmet almaktan çekinmeyin!